Csodák Palotája Nyitvatartás

Móra Ferenc Karácsonyi Történetek

Török Sándor: Hahó, Öcsi! "Az idõ nagy kincs"Biztosan neked is ismerõsek a következõ mondatok: " - Most más dolgom van, játssz egyedül! " " - Majd máskor, most nem érek rá... " "- Nincs idõm erre. " stb. De jó lenne, ha apa, anya, vagy a tesód mindig akkor tudnának veled játszani, amikor te szeretnéd... Csak hát mindenkinek ezer fontos dolga van, minden apa és anya siet valahová, a tesók pedig rohannak a barátokhoz. Balog Öcsivel sem foglalkozik senki a családban, mit tehát hát, elindul Bergengóciába, hogy megvívjon a hétfejû sárkánnyal, aki az idõt õrzi. Mit gondolsz, vajon sikerül neki megszerezni? És ha igen, mit kezd vele? Irodalmi forgatókönyvet tartasz a kezedben, ami azt jelenti, hogy a szövegbõl filmet forgattak, a könyvben szereplõ fotókon pedig a film egy-egy jelenetét láthatod. Ha szüleidet, vagy nagyszüleidet megkérdezed, biztos lehetsz benne, hogy mindannyian emlékezni fognak a fõszereplõ kisfiúra, Kovács Krisztiánra, aki az 1970-es években híres gyerekszínész volt.

Mi már tudjuk, mit fogtok olvasni a fa alatt!

móra ferenc karácsonyi történetek filmek
  • Ténagy Sándor: Karácsonyi mesék (Csodaország Könyvkiadó Kft., 2001) - antikvarium.hu
  • Könyvesbolt veszprém tesco
  • Móra Ferenc - Könyvei / Bookline - 3. oldal
  • A fenyőfa alatt - Móra Ferenc karácsonyi írásai [eKönyv: epub, mobi]

Könyv

móra ferenc karácsonyi történetek társasjáték

A vakarás kiderítette, hogy talpatlan csizmácskában léptem a közszereplés terére s ezért nem tudtam róla többet elmozdulni. Ami jeget, havat fölszedtem útközben, az álltomban először elolvadt a meleg talpam alatt, azután megfagyott és hozzátapadt a kőhöz. - Sebaj, kikerül a maga foltjából - nyomogatta a lábam Sor doktor úr, hogy ott feküdtem összeszorított szájjal a követünk ölében. Tudta a doktor úr, hogy a kenyérsütögető asszony fia vagyok, hiszen én vittem hozzájuk minden pénteken a kenyeret, azon melegen, ahogy a kemencéből kiszedtük és különben is ismerte a fajtámat, hiszen a szegények doktora volt a kis kopasz ember. Hanem azért azt mondta, hogy jó lenne elszalajtani Deskóért, a városi előfogatosért. És így ültem először életemben úri hintón, ami csak lépésben haladhatott a bőrruhás kiskunok és berlinerkendős asszonyok sokadalmában, akik eltűnődtek a templomtéren, meg a világi dolgok változandóságán. Sokan még akkor is törülgették a szemüket a meghatottságtól és dicsérték a szép úri kitalálást.

Sorozat

…szereztem is olyan sikert…- Gyere hát, nem hallod? – rántotta meg a tanító úr mosolyogva a kabátujjat. – A nagyságos úr meg akar simogatni. " - Miért nem mozdult meg Ferkó? A. Nagyon félénk gyerek voltam én akkoriban. Versmondás közben, hogy zavaromat leplezzem, minden sor végén szétvetettem a két karomat, és a hosszú, lelógó kabátujjak akkorát lebbentek, mintha valóságos szárnyaim nőttek volna. Most aztán rettegtem a tanító úr dorgálásától. Inkább nem moccantam. – Nem ereszt a lábam – motyogtam pityergőre görbült szájjal. – Mi a macska, nem ereszt a lábad? – nevetett Holló, s erősen magához rántott. Az egyik lábam elszabadult, de abban a percben el is jajdítottam magamat…- Szent Isten, ennek a kisgyereknek odafagyott a lába a kőhöz! …talpatlan csizmácskában léptem fel. Ami jeget, havat fölszedtem útközben, az álltomban először elolvadt a meleg talpam alatt, azután pedig megfagyott, és hozzátapadt a kőhöz. Irodalmi randevú Móra Ferenc meséiből megszökött néhány mondat, hogy itt e lapon találkozhassanak egymással.

móra ferenc karácsonyi történetek film

*¤*Boldog Karácsonyt!*¤* - G-Portál

Szólították is a harangozót, de az vállvonogatással felelt a sekrestyeajtóból. Emberhalál lesz abból, ha ő megpróbálja székkel törni át ezt a tömeget! - Föl kell tenni a kőpadkára a gyereket! - mondta valaki s már akkor föl is nyalábolt s ráállított a márványkorlátra, ami a szentélyt elválasztja a hajótól. Egyszerre mindenkinél magasabb lettem egy fejjel - óh, nem leszek én soha többet olyan nagy, mint akkor voltam a félegyházi öreg templomban. Sokáig, nagyon sokáig álltam ott, mert meg kellett várni, amíg a polgármester úr megjön, a karácsonyi gyertyácskák meggyújtása is nehezen ment, mert Ferke harangozó sohasem próbált még ilyent életében és olyan fohászokat morgott közben, amiket talán nem is találtak illendőnek a kerubinok és én már kezdtem álomba zsibbadni a márványpadkán. De végre minden gyertyán kinyílt a lángvirág és Szente tanító úr megrántotta rajtam az úri kabátot. Csengettyűzött a szavam az emberfejek felett, mint az angyaloké a betlehemi mezőkönForrás: Thinkstock- Csak bátran, Fericském!

Nagy valószínűséggel gyermeki lelkének köszönheti, hogy megőrizte emlékében azt a varázslatos estét, amit hajdanán Karácsonyvárban töltött, ahol minden ablak mögött egy újabb mese sejlett fel. Mandulka azóta gyűjti a meséket, így most rajta a sor, hogy a két manógyereknek, Tóbiásnak és Borsónak – és természetesen az olvasóknak. A mesék végigvezetnek a karácsonyi népszokásokon, a manók többek között lucabúzát ültetnek, szaloncukrot készítenek és mézeskalácsot sütnek, de minden hagyomány különös, egyedi színt nyer Mandulka meséiben. Készüljetek együtt a manókkal az ünnepekre, a karácsonyfa alatt pedig hallgassátok meg a Rutkai Bori Banda azonos című, legújabb lemezét! Kosárba vele! Százéves karácsony - Az időtükrön átKezdő olvasók számára jött létre a Zseblámpás-könyvek sorozat. Ezekben a kötetekben szellős, kényelmes sorközzel olvashatnak a gyerekek viszonylag egyszerű nyelvezetű, de már összetett és izgalmas igazi regényeket. A történet még nem olyan hosszú, mint egy Abszolút-könyv, így megadja a sikerélményt a kisiskolásoknak, és meghozza a kedvüket az összetettebb, terjedelmesebb regények olvasásához is.

November 11, 2022, 12:56 pm